MĚSTO TŘEBÍČ

Adresa:
Turistické informační centrum Národní dům, Karlovo náměstí 47
Obec:
Třebíč
PSČ:
674 01
Telefon:
00420/568 610 021
Email:
info@mkstrebic.cz
GPS:
49°13’4.56”N 15°52’46.95”E
WWW:
http://www.visittrebic.eu
0 °C
7 °C
Převážně oblačno
0 °C
8 °C
Polojasno
4 °C
13 °C
Skoro jasno
7 °C
17 °C
Skoro jasno
11 °C
19 °C
Skoro jasno
erb

Historické město Třebíč se nachází v samém srdci Evropy, v jihozápadní části Moravy, uprostřed malebného podhůří Českomoravské vrchoviny. Město s dlouhou historií je známé především svými památkami. Ty nejvýznamnější památky byly v roce 2003 zapsány na seznam UNESCO. Jedná se o baziliku sv. Prokopa, která je považována za výjimečnou stavbu sakrální architektury a unikátní židovskou čtvrť se hřbitovem. Třebíčské památky každoročně ožívají řadou kulturních akcí. Mezi ty nejvýznamnější akce patří Slavnosti Tří kápí, oslavy bohaté historie Třebíče, dále je to festival židovské kultury Šamajim, Oživené židovské město, Svatoprokopská pouť a mnoho dalších. Město a jeho okolí uspokojí nejen milovníky historie a kultury, ale také milovníky přírody – Třebíč se nachází v jedné z ekologicky nejčistších oblastí České republiky. Malebný ráz zdejší krajiny a čistá příroda vytvářejí vhodné podmínky pro relaxaci i aktivní odpočinek v podobě turistiky či cykloturistiky. Město Třebíč je tak místem, kde lze propojit poznávání historických krás s aktivním odpočinkem v přírodě.

Vedle Zadní synagogy se nachází dům Seligmanna Bauera, který byl v roce 2011 upraven na židovské muzeum. Expozice představuje bydlení židovské rodiny v meziválečném období. V přízemí domu se nachází hokynářství, v prvním patře pak nalezneme kuchyň a ložnici.


Od března roku 2012 je v budově Zadní synagogy na ženské galerii umístěna expozice židovské kultury s názvem Místo života – Makom chajim. Součástí expozice je například svitek Tóry, koruna na Tóru a mnoho dalších.