MĚSTO LUŽE

Adresa:
Městský úřad Luže nám. Plk. J. Koukala 1
Obec:
Luže
PSČ:
538 54
Telefon:
00420/469 671 223
Email:
tic@luze.cz
GPS:
49°53’45.06”N 16°1’42.73”E
WWW:
http://www.luze.cz, http://www. facebook.com/MestoLuze
0 °C
10 °C
Slabý déšť
-1 °C
10 °C
Slabý déšť
4 °C
16 °C
Skoro jasno
8 °C
19 °C
Skoro jasno
10 °C
22 °C
Skoro jasno
erb erb

Město Luže je malé živé městečko v údolí řeky Novohradky nedaleko Litomyšle, které
vzniklo ve 13. století po založení hradu Košumberk. Luže se pyšní nejen řadou památek, ale i okolní přírodou vybízející k procházkám.
Hrad Košumberk
Hrad z poloviny 13. století, jehož majitelem byl i rod slavatů, je jednou z dominant města. I přestože dnes mluvíme o zřícenině, hrad nabízí návštěvníkům nejen zajímavou interiérovou expozici, ale také krásnou výhlídku do vzdáleného okolí. Od roku 1991 je hrad majetkem města Luže a ožívá tak téměř celoročně řadou akcí jako jsou výstavy, divadla, koncerty, kina a také se stal vyhledávaným místem pro svatební obřady.
Kostel Panny Marie na Chlumku
Kostel P. Marie na Chlumku je jedním z největších barokních kostelů ve střední Evropě, který byl slavnostně vysvěcen roku 1696 a stal se regionálním poutním místem, které během poutí navštíví denně několik stovek návštěvníků. Ačkoliv je svým umístěním dominantou města, je díky modernímu výtahu snadno přístupný.
Židovské památky
V centru města připomíná židovské předky synagoga, která byla využívána židovskými obyvateli až do roku 1940. V současné době slouží jako výstavní prostor připomínající zdejší židovskou kulturu. Židovský hřbitov senachází nedaleko za městem a je volně přístupný. Nejstarší dochované náhrobky jsou ze 17. století.
Hamzova léčebna
Díky čistému ovzduší a okolní přírodě zde před 110 lety založil Dr. Hamza léčebnu, která má dodnes velký význam. Vzhledem k rozsáhlosti tohoto zařízení se v jeho areálu nachází Hamzův park a arboretum, kterým vede naučná stezka představující dřeviny ze čtyř světadílů. V Luži, kterou protínají mnohé cyklistické a turistické trasy, naleznete i řadu dalších menších památek, rozhlednu a parky, tudíž je vhodným místem pro Vaši rodinnou dovolenou. V roce 2022 vznikla v Luži nová naučná stezka KRAJEM SLAVATŮ se čtyřmi okruhy.